Στην AccessLab υλοποιούμε έργα για φορείς και οργανισμούς και αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της μετακίνησης στην πόλη.
Την περίοδο 2022-2023 υλοποιήσαμε τα Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας των Δήμων Σύρου-Ερμούπολης και Ερέτριας. Ως Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας ορίζεται το στρατηγικό σχέδιο των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας που εκπονείται από τους δήμους.
Με περιοχή μελέτης τον Δήμο Περιστερίου υλοποιήσαμε πιλοτική εφαρμογή προσβασιμότητας κοινόχρηστων χωρών για ΑμεΑ, μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένους με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας, με δυνατότητα επιλογής προσβάσιμης διαδρομής για την προσέγγιση ενός σημείου ενδιαφέροντος για το Έργο: «Διαδημοτική Διαδραστική Πύλη Έξυπνων Λειτουργιών και Υπηρεσιών προς Πολίτες, Κοινωνικά Δίκτυα και Κοινωνικούς Φορείς – Πιλοτικές Δράσεις για την Ενιαία και Συνολική Έξυπνη Διαχείριση των Αστικών Πόρων και Δυναμικών Πληροφοριών Και Υπηρεσιών Καθημερινότητας στη Δυτική Αθήνα.»
Μέσα από τη συμμετοχή μας στον Accelerator CapsuleT σχεδιάσαμε μια εφαρμογή αξιολόγησης της προσβασιμότητας καταλυμάτων και μια ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης επισκεπτών με αναπηρία για προσβάσιμες διαδρομές σε νησιά όπως ο Σύρος, η Κέρκυρα και η Κρήτη (Χανιά).
Το έργο αφορούσε την ανάπτυξη ενός διαδικτυακού χάρτη σε περιβάλλον web GIS για την προσβασιμότητα και την πλοήγηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες στους Δήμους Μοσχάτου – Ταύρου και Αλίμου, υιοθετώντας τεχνολογίες του διαδικτύου και εφαρμογές γεωπληροφορικής. Η AccessLab ήταν Ανάδοχος και η Αναθέτουσα Αρχή ήταν η Περιφέρεια Αττικής. Το έργο φιλοξενήθηκε στο διαδικτυακό χώρο gosafe.gov.gr για 2 έτη.
Συμμετείχαμε στο έργο του ΟΑΣΑ με τίτλο «Μελέτη για τη βελτίωση των συνθηκών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΜΜΜ για τον πολίτη» με στόχο προγραμματισμένες αλλαγές και παρεμβάσεις σε κεντρικούς σταθμούς και σημεία μετεπιβίβασης των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να γίνουν πιο «φιλικές» απέναντι σε εμποδιζόμενα άτομα αλλά και ποδηλάτες.
Η μελέτη περιλάμβανε προτάσεις για τη δημιουργία έξυπνου και πράσινου λιμένα στη Μήλο (Λιμένας Αδάμας), αξιοποιώντας τεχνολογίες που δημιουργούν ευκαιρίες για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση παραβατικών συμπεριφορών αλλά και ουσιαστική πληροφόρηση και ενημέρωση του επιβατικού κοινού που χρησιμοποιεί τις λιμενικές υποδομές. Παράλληλα, αποσκοπούσε να τεκμηριώσει γιατί τα έξυπνα λιμάνια πρέπει να είναι φιλικά και προσβάσιμα από όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου εμποδιζόμενων ατόμων και ΑμεΑ. Η AccessLab συμμετείχε στην ομάδα μελέτης.
Το πρόγραμμα είχε ως στόχο τη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και την ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης. Η χρηματοδότηση ήταν ΕΣΠΑ 2014-2020 και η AccessLab απορρόφησε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το 100% της εγκεκριμένης επιδότησης δαπανών για λειτουργικά έξοδα ίδρυσης και διατήρησης επαγγελματικής έδρας, μισθολογικό κόστος, ασφαλιστικές εισφορές και επαγγελματικό εξοπλισμό.